Historische links
Dit is een servicepagina om bezoekers van deze site te helpen snel wegwijs te raken in de historische thema's die mijn bijzondere interesse hebben. Suggesties voor uitbreiding van de afspeellijsten en filmrubriek zijn van harte welkom via het Contactformulier.
WO I
Inleiding
Op het wereldwijde web is een veelheid van bronnen beschikbaar over dit thema. Een periode die voor de vorm een aanvang neemt met de moord op troonopvolger Franz Ferdinand van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk door de Servische nationalist Gavrilo Princip. Maar in wezen gaat het voorspel voor dit wereldwijde conflict terug tot de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871. Hierna zal voor de geïnteresseerde een selectie worden gepubliceerd van interessante video-, audio en tekstbronnen.
​
Documentaires
​
Speelfilms
​
Websites
Interbellum
Inleiding
De periode van het interbellum was zeer bewogen. Na de wapenstilstand in het najaar van 1918 volgde in 1919 dat wat door de Duitsers werd gevoeld als het dictaat van Versailles en wat één van de oorzaken zou worden voor het tweede wereldwijde conflict in de 20e eeuw. Maar er gebeurde in die periode nog heel veel meer: de Spaanse griep eiste vele miljoenen slachtoffers, vele monarchiën (Duitse keizerrijk, Ottomaanse rijk etc.) werden afgedankt, revoluties, de politiek onrustige Weimarrepubliek die meerdere pogingen tot een staatsgreep overleefde, zoals de Kapp-Lüttwitz-Putsch, maar uiteindelijk in 1933 de democratie afschafte doordat het parlement het Ermächtigungsgesetz aannam en zo de weg opende voor Adolf Hitler en zijn NSDAP om een dictatuur te vestigen. Denk ook aan de beurskrach van 1929 gevolgd door een wereldwijde recessie. Teveel om hier uitputtend op te noemen, maar een uiterst boeiende periode zonder welke WO II en de periode daarna niet goed te begrijpen zijn.
Hierna zal voor de geïnteresseerde een selectie worden gepubliceerd van interessante video-, audio en tekstbronnen.
​
Documentaires Weimarrepubliek
​
Speelfilms Weimarrepubliek
General Ludendorff und die Konterrevolution - Der Kapp-Lüttwitz-Putsch (1920)
​
WO II
Inleiding
In Duitsland was Hitler sinds de acceptatie door het parlement van het Ermächtigungsgesetz op 24 maart 1933 in feite alleenheerser. In een aantal stappen gooide hij het juk van het Verdrag van Versailles af en begon met de bezetting van het Rheinland, opbouw van de Wehrmacht en Luftwaffe. Hitler wilde zijn grondgebied naar het oosten uitbreiden om Lebensraum voor het Arische superieure ras te creëren. Na de annexatie van Oostenrijk en Sudetenland volgde in 1939 de inval in Polen, wat formeel als het beginpunt van WO II wordt gezien. Daarvoor had de internationale gemeenschap geprobeerd om de vrede te bewaren door Hitler zijn zin te geven. In mei 1940 volgde de Blitzkrieg tegen onder meer Nederland, België en Frankrijk, die voor Hitler zeer voorspoedig verliep wat ervoor zorgde dat hij zelf meende de grootste veldheer aller tijden te zijn. Een enorme misrekening zoals snel zou blijken na de inval in de Sovjet-Unie. Aanvankelijk leek het verloop van de strijd net zo voorspoedig als tegen Frankrijk, maar al snel bleek de Duitse oorlogsmachine te haperen. Een aantal strategische blunders zoals het onderschatten van de invloed die de Russische winter zou hebben op de strijd, het splitsen van de legers om zowel Stalingrad alsook de olievelden in het zuiden in handen te krijgen, het niet doorstoten naar Moskou en vooral het niet goed geregeld zijn van de bevoorading van de troepen, zouden leiden tot een debacle. In het westen zou de Atlantikwall het Duitse rijk ook niet redden. Tijdens al het wapengekletter speelden er nog tal van andere mensonterende gebeurtenissen, zoals de Holocaust of Shoah in het Hebreeuws. De video's die daarop betrekking hebben zijn opgenomen in een aparte afspeellijst.
​
Documentaires WO II
Documentaires Shoah
​
Speelfilms
Nederlands-Indië
Inleiding
Nederland en Indonesië delen een lange historie. De eerste aanwezigheid van Nederlanders aldaar dateert van het eind van de 16e eeuw. Met behulp van de VOC werd er vaste voet aan wal gezet en dit wingewest voor Nederland steeds verder geëxploiteerd. Dat ging niet altijd zonder slag of stoot, zo was bijvoorbeeld de bevolking van Atjeh zeer zelfbewust en liet zich niet zomaar ringeloren. Toen in 1942 de Japanners deze gordel van smaragd bezette kreeg het Indonesisch nationalisme een extra impuls wat er na de oorlog toe leidde dat een zelfstandige republiek werd uitgeroepen door Soekarno. Nederland reageerde daarop met militair ingrijpen onder de verhullende naam van politionele acties. Een terugkeer naar de vooroorlogse situatie bleek echter niet meer mogelijk, mede door de veranderde geopolitieke verhoudingen. Hierna is een selectie van interessant materiaal te vinden dat betrekking heeft op deze periode uit de Nederlandse historie.
​
Documentaires
Koningshuis
Inleiding
Het Nederlands koningshuis maakt de afgelopen 200 jaar een onderdeel uit van ons staatsbestel (Constitutionele Monarchie). In een aantal stappen, waarvan de belangrijkste in 1848 werd gezet, heeft het koningshuis een vrijwel volledig ceremonieel karakter gekregen. Dit is niet zonder slag of stoot gegaan. Ook in de vorige eeuw werd de monarchie geplaagd door schandalen die soms onlosmakelijk verbonden lijken te zijn met dit instituut en dat niet alleen in ons land.
Hierna treft u een lijst van interessant materiaal aan m.b.t. dit onderwerp.
​
Documentaires